tiistai 28. kesäkuuta 2016

Lahden Vesijärven Enonselällä 20. & 21.6.

20. päivä kesäkuuta tuli mentyä Lahden vesille vajaan kuukauden tauon jälkeen. Vesillä olin illalla vasta noin klo 21.30-22 välillä, joten kovin aikaisin ei päästy liikkeelle. Tarkoitus oli koittaa ahventa lähinnä venepilkillä ja jigaamalla - kuhia kun en tuolta viime vuonnakaan juuri saanut niin enpä viitsinyt varsinaisesti yrittääkkään.

Aluksi päätin yrittää pilkillä venepaikkani lähettyviltä penkasta, jossa syvyys putoaa nopeasti 2-3 metristä aina yli 10m saakka. Välineenä käytin ihan perus pystypilkkiä matosyötillä. Aloitusalueeltani en saanut kuitenkaan kuin pari särkeä, joten jatkoin matkaani kohti viime kesän varminta ahvenpaikkaa, jossa oli ahventa vuosi sitten etenkin heinäkuun alussa.

Siirtymän uistelin merimetsolla, ja ihmeiden aika ei näköjään ollutkaan ohi, sillä vaappuun pamautti kala tuolta väliltä! Aiemmin en ole kertaakaan tuosta selkävesiltä saanut ainuttakaan kalaa uistelemalla. Niin, kala oli noin 20g painava ja vaapun mittainen ahven. Vesijärvellä saa näköjään kaikkeen varautua, viimeksi toukokuun lopulla tuli saatua uistelemalla kaksi särkeä melkein peräkkäin. Ja myös jigit ovat särjille maittaneet.


Hieman ahvenen saamisen jälkeen huomasin edessäni tiira/lokkiajon aivan vakipaikoillani! En olisi uskonut, että ajoparvia löytyy jo tähän aikaan vuodesta. Alueelle ehti yksi venekunta jigaamaan ennen minua, ja näyttivät nostelevan reilun kokoisia ahvenia kyytiin. Itse kun paikalle pääsin, laitoin valmiiksi yhden varmimmista ahvenjigeistäni, eli Lunker Cityn Fins Fishin 2,5" koossa ja kuorevärissä. Jokaisella heitolla nousi ahven, vaikka heitin koko ajan lyhyempiä heittoja. Hetken päästä päätin vain pudottaa jigiä veneestä ja sainkin sillä tavalla noin 15 ahventa peräjälkeen, kunnes hiljeni. Tuon jälkeen kaloja tuli taas heittelemällä. Vaihdoin jigiksi 3" Hybrid Wormin ja sain kalojen koon hieman kasvamaan. Isoin ahven 480g otti kuitenkin Lunkerin pikkuvertikaaliin. Luulin tuota ahventa reilusti suuremmaksi n. 600-700g, mutta lihaa ei kalassa juuri ollut, mittaa kylläkin.

Pikaisen kuvan näppäsin syönnin ollessa kiivaimmillaan.


Kalaa tuntui olevan alueella pohjasta pintaan, mutta kovin otti hiipui jo 20-30 minuutin jälkeen. Tärppejä tuli silti jonkun aikaa vielä melkein joka heitolla. Viimeiset ahvenet ottivat klo 24 aikoihin, jolloin oli ilmeisesti myös kohtuullisen kokoinen kuha kiinni, joka irtosi kuitenkin vähän ennen kuin pääsin sitä näkemään. Ahventa tuli yhteensä noin 8 kiloa keskipainon ollessa jossain 150g tietämillä. Ahvenet tulivat 8m vedestä ja käytin 8g ja 10g jigipäitä.

Seuraavana päivänä suuntasin samalle alueelle, ja olin järvellä "hyvissä ajoin" eli joskus ennen klo 21. Soutelin suoraan edellispäivän paikoille, mutta heti ei kaloja näkynyt. Hiljalleen kuitenkin ilmeisesti kuoretta tuli pintaan, sillä lokkiparvi alkoi kerääntyä alueelle vähän ennen klo 22. Jonkun aikaa ahventa saikin vähän sieltä sun täältä. Etupäässä kalastin kuitenkin pohjasta, vaikka muutaman ahvenen sain myös välivesijigaamalla. Nyt käytin enimmäkseen Lunkerin Swimfish-jigejä 2,75" koossa. Niillä en saanut kuin pari alle 100g ahventa. Ahvenen syönti alkoi penkan reunassa noin 10m vedessä, ja kalat siirtyivät vähitellen matalampaan, päätyen taas noin 8m veteen. Yhtä tiheään parveen en osunut kuin edellispäivänä, ja saalis jäi noin 4 kiloon + vajaan kilon haukeen. Pari isointa ahventa ylitti 300g painon. Muutamia kaloja sain välivettä vertikaalijigaamalla, mutta valtaosa tuli pohjasta. Keli oli pilvisempi kuin edellispäivänä, ja syönti lakkasi huomattavasti aikaisemmin noin klo 23. Puoli tuntia sen jälkeen lähdin pois kun tärppejäkään ei enää tullut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti