lauantai 18. kesäkuuta 2016

Alkukesän saaliita

Tämän kesän olen pääasiassa kalastellut Nokian Kulovedellä. Pääosin olen jigannut, mutta muutamalla kerralla myös uistellut. Kuhantulo on ollut parasta koskaan, mutta ahvenet ovat pysytelleet hyvin piilossa. 7 ahventa on tähän mennessä suurin määrä samalla jigauskerralla. Paras kuhantulo osui toukokuun loppuun ja kesäkuun alkuun, kun kuhat olivat vielä matalassa 1,5-4 metrissä. Jigauskauden aloitin toukokuun 10. päivän tietämillä matalasta, mutta silloin siellä ei vielä kaloja ollut ja joudun menemään tyhjin käsin pois.

Kalastuskertoja alkaa olla takana vajaat parikymmentä tälle kesälle, ja mitan täyttäviä yli 42cm kuhia on tullut huonoimmalla kerralla (jos toukokuun alun kokeilua ei lasketa) 1kpl ja parhaalla 18kpl. Kaikkiaan kuhia on tullut parhaimmilla kalastuskerroilla noin 35kpl, jos alamittaisetkin lasketaan. Silti isoin kuha on jäänyt 57 senttiin ja noin 1,5 kiloon. Kokemäenjoen puolelle tein yhden jigauskokeilun, ja noin 10m vedestä ainoa tärppi oli 3-4kg kuha, joka kuitenkin karkasi vähän ennen kuin pääsin yrittämään haavimista. Sinne meni se "ennätys"kuha. Yli kolmen kilon kuhaa en ole vielä koskaan saanut.

57cm kuha


Nyt 1-2 viikon aikana kuhantulo on kovasti heikentynyt kuhan kudun loputtua ja vesien ollessa viileitä ei kuha ota parhaalla tavalla uistellenkaan kiinni. Viime reissuilla on tullut tasaisesti 3-6 mittakuhan saaliita. Osa kuhista on tullut jo syvemmästäkin yli 8m vedestä.

Mitään selkeätä ykkösjigiä en kuhalle ole löytänyt, mutta eniten luottoa löytyy 4" vertikaalijigeihin, 4" K.P Hybrid Wormiin ja 3,5" Lazy Shadiin. Sitä tässä lähinnä odottelen, että koskahan sitä löytäisi kunnolla ahvenia. Veikkaisin että viimeistään sitten, kun salakat tulevat rantaan kutemaan. Mahdollisesti se aika on vuorossa jo ensi viikolla, tai sitten sitä seuraavalla.

Kuhafile on tullut tänä kesänä tutuksi. 

Harvinaisempaa kuhan syönnöstä - järvinahkiainen! 

Tässä pari mahoista löytynyttä töröä. Toinen oli ahvenen ja toinen kuhan mahassa.

Haukia on tullut yllättävänkin vähän, mutta kohtuullisen kokoisia. Niitä en ole yrittänyt vaan ne ovat tulleet sivusaaliina. Suurimpana 4,65kg/92cm hauki, joka on suurin mitä olen heittelemällä saanut. Kala nousi Sarkolanlahdelta. Uisteluenkka on tuplasti painavampi. Lisäksi tänä kesänä on tullut yksi noin 3,4kg ja 3kg hauki. Ne tulivat Siuron vesiltä.

Gamakatsun koukku kärsi pahoin hauen väsytyksessä. Jiginä 2,5" K.P Natural Shad.

92cm hauella oli raapale kyljessä. Liekö tullut isommasta hauesta tai pyydyksestä. Ottipeli näkyy hauen yläpuolella.   Tämä hauki otti pieneen 2,5" Lunkerin vertikaalijigiin.

Kuloveden lisäksi kalastin Lahden Vesijärvellä Enonselällä neljänä päivänä toukokuun lopulla. Pääasiassa tavoittelin ahvenia matalikoilta, mutta kala oli erittäin tiukassa. Ensimmäisenä päivänä sain kuitenkin viitisentoista ahventa, joiden keskipaino oli 150 gramman tietämillä ja suurin noin 380g.

Toisena päivänä en saanut kuin kaksi ahventa ja nekin pieniä. Kaverin kanssa olin liikenteessä ja kaverillekin vain yksi hauki. Kyllä oli ihmeellisen heikkoa.

Kolmantena päivänä yksin vesillä. Tein pidemmän uistelulenkin ja saaliina noin 30-40 ahventa, mutta yli 100g ainoastaan vajaat 10kpl. Pari reiluhkoa ahventa karkasi, ja suurin ylös tullut oli jälleen n. 380g. Ahventen lisäksi saaliiksi 8 haukea, joista yksi yli kiloinen ja yksi alamittainen kuha. Ylivoimaisesti paras ahven/haukipaikka oli erään saaren eteläreunassa, jossa on kaislikkoinen niemennokka.

Neljäntenä päivänä oli vuorossa sekä uistelua että jigausta. Tällä kertaa Juha lähti kaveriksi. Saalis jäi muutamaan ahveneen, pariin haukeen ja yhteen n. 800g kuhaan, jonka Juha sai 6-8m syvyisestä penkasta. Kuhalta valui vielä maiti. Sain ilta-aikaan 5" Lazy Shadilla 450g ahvenen, joka on itselleni toistaiseksi suurin ahven tänä kesänä. Ahvenelta valui maiti, joten kohtuu kokoinen kollikalaksi. Kala tuli 6m syvyiseltä matalikolta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti