sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Yhteenvetoa alkukaudesta

On aika herätellä tätä kesäblogiakin. Avovesikaudesta huhtikuu meni vielä laituripilkinnän parissa, ja niistä olenkin kirjoitellut kilpapilkintäblogin puolelle.

Tässä meni jigauskalustokin uusiksi viime kauden jälkeen, kun hölmöilin vanhan Abu Vendetta -jigivapani poikki. Vavalla pystyy tosin edelleen kalastamaan, mutta kärki puuttuu viimeisen ja toiseksi viimeisen vaparenkaan väliltä...

Mielestäni varsin edullisilla jigivälineillä pääsee jo varsin pitkälle, ja päätinkin hankkia Yoshino Jig Specialist 6' -vavan ja siihen Shimano Solstace -kelan 1000-kokoluokassa. Myöhemmin hankin vielä "kakkos"vavaksi/ahvenvavaksi Daiwan Megaforcen 6' ja siihen Abu Cardinal 520 -kelan. Siimana olen käyttänyt jo muutaman vuoden Berkleyn Nanofiliä 0.20mm paksuudessa. Leikarilla olen liittänyt jatkoksi 20-40cm pätkän 0.30mm Fluorocarbonia estämään rispaantumista.

Jigauskauden aloitin Suonojärvellä toukokuun puolen välin jälkeen. Tavoitteena oli kuha, mutta kuhien osalta saalis jäi vain yhteen alamittaiseen, joka tuli iltahämärässä juuri ennen järveltä poistumista. Ahvenia sain kuitenkin muutamia ihan hyvän kokoisia isoimman ollessa noin 400g. Ahvenet löytyivät rannasta päin pitkälle selälle päin työntyvältä kivikkoiselta matalikolta, missä oli vettä pari metriä. Myös kuha tuli samalta paikalta. Muut kivikot vaikuttivat kalattomilta enkä syvemmästä n. 4-5m syvästä penkasta saanut tärppiäkään.

Toinen jigauskerta oli Lahden lähellä sijaitsevalla pikkujärvellä, jossa olin ensimmäistä kertaa Tonin kanssa. Aloitimme melko syvästä yli 5m vedestä, mutta sieltä tuli vain yksi alamittainen kuha ja pari tärppiä. Vasta kun siirryimme rannan lähelle kaislikon tuntumaan, alkoi kalaa nousta. Vettä oli vain 1,5-2m, mutta silti kuhaa oli paikalla mukavasti. Koko oli kuitenkin pientä, ja reilusta 10 kuhasta vain yksi oli mitallinen yli 42-senttinen. Kuhien lisäksi tuli muutamia haukia ja irti pääsi yksi reilun kokoinen ahven. Kalastimme mataluuden vuoksi vain 3-5g jigipäillä. Kuhat ottivat jokaiseen jigiin mitä niille tarjosi, joten kovin nirsoja ne eivät olleet.

Kalantulo tuolla kohtaa kuitenkin hiipui, ja soudimme vähän matkan päähän kartalta katsottuna mielenkiintoisen näköiseen paikkaan. Tällä alueella syvyys vaihteli 1-3 metriin. Paikasta tuli kuitenkin vain yksi kuha, mutta se oli mitan täyttävä.

Teimme toisen siirtymän, ja sen jälkeen alkoikin kalaa jälleen nousta. Kovin kauaa ei mennyt, kun jälleen kymmenkunta kuhaa kävi veneessä. Näistä kolme oli yli 42cm, mutta ei todellakaan mitään jättiläisiä. Kuhien lisäksi sain lähialueelta pari ahventa.

Kolmas ja neljäs jigauskertani olivat tutuilla vesillä Nokian Kulovedellä rannalta jigaten. Ensimmäisenä iltana olin järvellä vasta klo 22 jälkeen illalla, mutta ahven oli kovalla syönnillä heti kun pääsin paikalle. Puolessa tunnissa jigittelin hieman alle 5 kiloa ahvenia, joista isoin oli vähän yli 300g ja keskipaino 150-200g. Ensimmäisiin 25 heittoon taisi tulla noin 20 ahventa. Jiginä pelitti Lunker City 2,5".

Ahvenentulo lakkasi kuitenkin yhtäkkiä, ja siirryin seuraavaksi kuhan pyyntiin. Alkuun ei tullut yhtikäs mitään, mutta jonkin verran ennen klo 24 alkoi tapahtua ja tunnin sisään nousi viitisentoista kuhaa ylös. Näistä vieläpä valtaosa mitallisia yli 40 senttisiä. Ennenkuulumatonta tässä paikassa, jossa yleensä on 1-2 kuhaa kymmenestä ollut mitallisia. Jatkoin kalastusta vähän yli klo 3 asti, ja yhteensä oli tuon jälkeen noussut 31 kuhaa, joista parisenkymmentä mitallista. Lisäksi puoli kolmen aikoihin sain kaksi kirjolohta melkein peräkkäin, joten varsin onnistunut reissu! Isoin kuha painoi noin 1,5 kiloa. Kirjolohet ottivat myös Lunker Cityn 2,5" jigiin ja suuri osa kuhistakin. Valtaosan kuhista kuitenkin sain samalla jigillä 4" koossa.

Tässä kuvaa "parhaimmistosta"

Ottijigi

Lahden seudulla olevalla pikkujärvellä kävimme Tonin kanssa pari kertaa tuon toukokuun kalastuskerran jälkeenkin, mutta kuhat olivat kadonneet tyystin matalasta ja kuha olikin aika pahasti hakusessa. Useita tunteja oltiin molemmilla kerroilla, mutta toisella kerralla tuli 1 mittakuha ja toisella 2kpl. Alamittaisia kuhia kylläkin tuli kymmenkunta molemmilla kerroilla, pääosin uistelemalla noin 3-4m vesistä. Näistä ensimmäisellä kalastuskerralla tuli myös muutama hyvän kokoinen ahven, isoimman ollessa noin 400g. Ahvenet löytyivät ruohikkoiselta matalikolta reilun metrin vedestä.

Kesäkuun aikana olen käynyt neljästi Lahden Vesijärvellä Enonselällä. Suurin osa kalastuksesta on ollut jigausta, mutta siirtymiä olen välillä uistellut pikkuvaapuilla, pääasiassa Salmo Hornetilla. Kuhat ovat olleet hukassa ja niitä on tullut vain 3kpl ja kaikki alamittaisia. Järvellä on myös yllättänyt haukien vähyys, sillä haukiakin on tullut vasta 4-5kpl.

Saalis on siis ollut ahvenpainoitteista, eikä niitäkään ole tullut kovin montaa, parhaimmillaan noin 20kpl. 400g on mennyt ahvenessa rikki kaikilla paitsi ensimmäisellä kerralla, jolloin suurin ahven oli reilut 300g. Vesijärven kalastukseni on tähän asti painoittunut rantavesiin ja matalikoihin, joita ei Enonselällä kyllä liiaksi ole. Kivikoiden puuttumisesta kertoo se, että kertaakaan ei ole jigi edes meinannut jäädä pohjaan kiinni. Ahvenet on tähän asti löytyneet kovapohjaisista kohdista 1-5m vedestä. Joitakin paikkoja mainitakseni, olen pyörinyt esim. Enonsaari-Messilä-Niemi-Karjusaari -alueella. Tarkoitus on jossain vaiheessa mennä myös Komonselälle.

Tässä kuvat kolmen edelliskerran isoimmista ahvenista:
2x440g
Viimeisimmän reissun satoa, suurin 410g verestettynä.Alkukaudesta jigeistä eniten peliaikaa on tähän asti saanut esim. Lunker City Fin-s 2,5" ja 4", K.P Original 2", K.P Natural Shad 2,5" ja K.P Lazy Shad 3".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti