sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Salakka kutee - ahventa ylös täkyongella 27.6 & 28.6

Toista kertaa tänä kesänä mökillämme Suonojärvellä ja heti mökkirantaan päästyäni kuului jonkunmoista mulinaa rantavesistä. Mulinan aiheuttajaksi osoittautui kudulla olevat salakat, jotka kutevat aivan matalaan kivikkoon 0-50cm syvyydessä. Vähän väliä myös isommat kalat hätyyttelivät salakoita, joten päätin mennä ottamaan selvää mitkä kalat siellä salakkaa ajavat.

Aloitin heittelemään lippaa, mutta kalat eivät siitä innostuneet alkuunkaan, vaan jahtasivat vain salakoita. Yö alkoi jo pimetä, mutta salakka ei näyttänyt kutua lopettavan, eivätkä isommat kalat salakoiden jahtaamista.

Päätin koittaa täkyongella, sillä se on varmastikin varmin keino saada tällaisessa tilanteessa saalista. Hetken etsittyäni löysinkin pikkukalaongen ja madon jolla sain melko nopeasti salakoita syötiksi. Ei muuta kuin salakka täkyongen koukkuun, ja sitä melkein saman tien vietiin. Viejänä noin 150g ahven. Vielä sain lisäksi 3kpl saman kokoisia tai hieman isompia ahvenia ja yhden n. 500g hauen.

Sunnuntaina aamupäivällä herättyäni kävin tarkastamassa tuon illan/yön paikan ja olihan siinä edelleen salakat kudulla. Ahvenet ja hauet eivät kuitenkaan kovin aktiivisesti niitä takaa ajaneet ainakaan sillä hetkellä. Tästä huolimatta sain jälleen täkyllä hetkessä 2 ahventa ja saman kokoisen hauen kuin edellisyönä. Lisäksi pikkukalaonkeen nappasi matoon yksi yli 100g ahven. Illalla heitin myös katiskan samaan kohtaan yöksi, mutta salakka ei vain jostain syystä katiskaan ui vaan se osaa sitä varoa. Ainoastaan yksi noin 80g ahven oli katiskaan eksynyt.

Täkyonkiviritelmäni on sangen yksinkertainen. Perusletkeä heittovapa, 0,36mm monofiilisiima, tavallinen styroksinen "mökkikoho", iso paino ja koukku alla ja siihen salakka uimaan. Sen olen huomannut, että elävä salakka pyytää paljon paremmin kuin kuollut. Sitten kun kalastetaan virtavesiä tai kalaa on alla paljon, niin kuollutkin täkykala kelpaa hyvin. Pari koukkua menetin illalla hauille kun en käyttänyt peruketta, mutta nyt aamupäiväksi sidoin kiinni lyhyen kevytperukkeen ja menetyksiä ei enää tullut. Yleensä kun tulee ongittua täkyllä vain ahventa, ja haukivaaraa ei ole liiaksi ollut, mutta nyt haukia pyöri alueella turhan paljon niin oli pakko varustautua perukkeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti