maanantai 22. syyskuuta 2014

Vesijärveen tutustumista 21.9

Pari kertaa on tullut käytyä syyskuulla Lahden puolella Vesijärveä rannalta heittelemässä ja hieman venepilkilläkin rannan tuntumassa. Nämä kaksi käyntiä olivat todella lyhyitä, mutta ahventa tuli kappalemääräisesti hyvin, mikä ei liene yllätys. Suurimmat ahvenet näillä kerroilla jäivät vain noin 100 grammaan, joten varsinaista ruokakalaa ei tuosta löytynyt.

Eilen sunnuntaina oli vihdoin ensi kertaa mahdollisuus päästä Vesijärvelle moottoriveneellä, kun Ville toi veneensä Hollolan vesille ja hyppäsin kyytiin. Sain tuonne etukäteen vähän paikkavinkkejä, ja niiden perusteella kalaa lähdettiin hakemaan.

Ensimmäinen paikka oli pitkänmallinen syvänne, jonka reunoja kalastimme ensimmäisen tunnin tai kauemminkin, mutta tuloksetta. Ylös saakka tuli vain pari pikkuahventa, vaikka tärppejä olikin vähän väliä. Ilmeisesti kalat olivat vain niin pieniä ja huonolla syönnillä, että ne eivät kiinni jääneet. Kalaa koitettiin niin jigillä, tasurilla kuin tapsillakin.

Tuossa kohtaa iski jo pieni epätoivo kalan löytymisen suhteen, mutta lähdettiin siirtymään vähän matkan päässä sijaitsevalle pienemmälle syvänteelle. Päätettiin koittaa ajopilkkimistä, mutta tuuli oli aivan liian kova siihen. Keksin kuitenkin alkaa jigittelemään tuulen alapuolelta, jolloin jonkunmaisen tuntuman sai pohjaan aina hetkeksi aikaa. Ei mennyt kovin kauaa, kun päivän ensimmäinen yli 100g ahven tarrasi jigiin.

Päätettiin ankkuroitua välittömästi ahvenen noustua, ja se kannatti. Ahventa tuli tuosta tosin harvakseltaan, mutta vähän väliä oli kuitenkin jotain tapahtumaa. Jigillä kalat nappasivat usein vasta veneen alta, kun alkoi jigiä nostamaan pohjasta ylös. Tasurilla ja tapsilla sai välillä myös muutamia ahvenia peräkkäin. Vettä tuossa veneen alla oli noin 8 metriä, ja suurin osa kaloista todellakin nappasi ihan veneen alta. Välillä ahvenparvi kävi tosin aivan pinnassakin, ja myös pinnasta sain pari mukavan kokoista ahventa. Pääosin kala tuntui kuitenkin olevan lähempänä pohjaa 7-8 metrissä.

Pieni yllärikalakin sekaan mahtui samalta kohtaa, kun tuli saatua kenties ensimmäinen yli 400g särki koskaan, vaaka näytti 440 grammaa. Hieman joutui jo uittelemaan tapsisiimoilla.


Samalta ankkuripaikalta ei kuitenkaan loputtomiin ahventa noussut, mutta noin 20kpl kuitenkin. Lähdettiin pyörimään lokkiparven perässä hetkeksi muualle, mutta sieltä tuli vain yksi tärppi.
Palattiin saman montun toiselle puolelle, mistä kalaa löydettiin, ja kalaa löytyi toiseltakin puolelta samoista syvyyksistä. Aluksi nousi mukavan kokoista ahventa ja myös päivän isoin 500g raitapaita, mutta hetken päästä koko putosi noin 100-grammaisiin, ja päätettiin jälleen siirtyä.

Tässä välissä tuli kunnon sadekuuro päälle, ja veneitä poistui yksi toisensa jälkeen järveltä. Meidän siirto osui suht tyhjään paikkaan, eikä kalaa tahtonut hetkeen oikein tulla. Keli jälleen kirkastui. Päätettiin kokeilla vielä syvänteen päältä yli 10m vedestä ja se kannatti, sillä loppuaika saatiin vielä kohtuullisesti ahventa noin 10-12 metristä ja myös päivän ainoa kuha.

Pienet jigit olivat päivän sana, ja myös isoimmat ahvenet ja kuha ottivat 2" K.P Original-jigiin. Niihinkin ahvenet ottivat pääasiassa hyvin varovaisesti ja hutitärppejä tuli epätavallisen paljon. Ville koitti runsaasti isommilla jigeillä, mutta niillä ei tullut koko päivänä kovin montaa ahventa. Jigiä pienentämällä tuli heti tulosta.

Jigin värillä en huomannut olevan niin suurta merkitystä, mutta totutusti käytin pääasiassa vihreän sävyisiä jigejä. Vähän enemmänkin olisi saanut kyllä väritestailua tehdä. Itse koitin vain hetken vähän isommalla noin 8cm jigillä - tuloksena oli pieni hauki kahdella peräkkäisellä heitolla! Nuo olivatkin päivän ainoat haukitapahtumat.

Kaiken kaikkiaan päivä oli todella mielenkiintoinen, sillä en ole ikinä ylipäätään jigikalastanut noin syvästä vedestä. Jos tuuli olisi ollut pienempi, niin vertikaalijigaamalla olisi varmaan saanut tulosta aikaan. Kalan koko oli myös paikallaan, selvästi isompaa kuin mitä Pirkanmaan vesiltä normaalisti tulee. Vesijärven normaalia 20-50g sinttiä ei onneksi ollut kiusaksi tuolla syvänteellä.


Vähän ennen pois lähtöä.

Kokonaissaalis n. 7kg ahvenia ja 46cm kuha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti