sunnuntai 31. elokuuta 2014

Heinä-elokuun saaliit

Heinä-elokuun aikana ei tullut pahemmin saaliskertomuksia kirjoiteltua, joten laitan niistä nyt jälkikäteen vähän kootusti. Kovin paljoa en tosin kalassa käynytkään ainakaan heinäkuulla.

Kuha oli helteistä huolimatta uskomattoman tiukassa ainakin mökillämme Vesilahden Suonojärvellä. Useita iltoja oli, ettei tullut edes alamittaisia kuhia, vaikka vedet oli tosi lämpimiä. Pitäisikö tuo tulkita sitten jo niin, että vedet oli liiankin lämpimiä? Kuitenkin kesä 2011 oli myös lämmin ja silloin tuli ennätyshyvin kuhaa pinnasta kesäöisin.

Hetken aikaa tänä kesänä tuli jonkun verran kuhaa aamuisin, vaikka iltaisin ei tullutkaan. Ilmeisesti pintavesi yöllä sen verran edes viileni, että kuhat uskaltautuivat sinne nousta. Kuha oli kuitenkin tosi pientä ja ehkä 1/10 vain mitallisia, eli käytännössä 2 mittakuhaa korkeintaan uistelukerralla. Kokemäenjoella tuli kertaalleen laskettua pitkäsiima heinäkuulla ja saalis oli silloin muistaakseni 4 kuhaa, kaikki sellaisia kilon molemmin puolin.

Ahvenen osalta kesä on ollut hieman parempaa, heinäkuussa tosin ei vielä kovin hyvin ahventa noussut ja "vahinkohaukia" tuli lämpimän veden aikaan tosi vähän jos ollenkaan.

Elokuun puolella sain Suonojärveltä parhaan saaliini koskaan läheiseltä onkiturolta. En kylläkään onkimalla vaan jigaamalla. Monesti olen aikaisempina vuosina päässyt noin 4-5kg saaliisiin, mutta nyt ahventa oli noin 6,3 kiloa. Kalat tulivat pieneltä alueelta noin 5 metrin vedestä parissa tunnissa. Isoin ahven oli tuolla kerralla 320g, mutta keskikoko oli vain vähän yli 100g.

Elokuulla tuli käytyä Kulovedellä pari kertaa ja heinäkuulla muistaakseni vain kerran. Elokuussa eniten kävin Sotkanvirralla, josta yleensä tuli 2-3kg ahventa. Mitään viime vuoden tapaista huippusyöntiä (parhaimmillaan tunnissa 7kg) ei todellakaan kohdalle osunut. Kulovedeltä tuli kerran kohtuullinen saalis, ja kahdella muulla kerralla käytännössä tyhjää.

Tässä on muuttotouhut ollut viime viikot käynnissä, ja seuraava kalastuskerta lieneekin Lahden Vesijärvellä, kun tuli muutettua Hollolaan. Koitan seuraavilla kalastuskerroilla saada tännekin vähän tarkempaa raporttia kun tämä kesäaika jäi nyt tällaiseksi yhteenvedoksi. Suoraan sanottuna kuhantulo oli kesällä välillä niin olematonta, ettei paljoa kerrottavaa ollutkaan. Kuitenkin esim. Längelmävedeltä oli tullut kesän aikana kuhaa kohtuu hyvin.

Seuraavat kuvat kuvastavat aika hyvin omia kalastussaaliitani heinä-elokuulta:


Suonojärven perusahventa...ja perushauki.

Sotkanvirran saalista.

Vuoden toistaiseksi isoin jigiahven, 480g.

800g kuha ja vain muutama ahven tällä kertaa.
Pyhäjärvi ja auringonnousu

Nämä löytyivät Pyhäjärveltä kaikki samana aamuna.

Liukuslahti auringon nousun jälkeen.

Pyhäjärven Sotkanvirralta sain elämäni ensimmäisen jigimateen! Koolla sitä ei oltu pilattu.

Vakikalustoa ahvenelle esim. Suonojärvellä, Pyhäjärvellä ja Kulovedellä. Jigien koko 2,5-3 tuumaa.
Vasemmalta Berkley Gulp Minnow, Lunker City Fin-s fish, K.P Original, 2x K.P Electric Shad.1 kommentti: