lauantai 5. heinäkuuta 2014

Ahvenenennätys uusiksi!

Heinäkuun 1. päivä oli valokuvauskeikka, tai oikeastaan minä kalastin ja minua kuvattiin. Mika tarvitsi kuvia metsähallitukselle Ikaalisten Teerilammelta, joka on kirjolohien istutuslampi.

Reilut 2 tuntia heittelyä, mutta kaloja ei noussut. Kerran yksi kirjolohi seurasi, mutta sekään ei edes koittanut napata. Yksi aika iso kirre kävi pinnassa kaukana rannasta ja toinen pienempi kirre hyppäsi pari kertaa melkein peräkkäin ilmaan. Tuossa kaikki kalahavainnot tältä paikalta.

Mikan mukaan kirjolohet löytyvät usein tuulen puolisilta rannoilta, ja niin oli nytkin kaikki kalahavainnot tuulen puolella melko pienellä alueella. Hieman paremmalla tuurilla olisi voinut kalan ylöskin saada. Kokeilussa oli muutama lippauistin eri koossa, yksi heittoliitsi ja pieniä vaappuja.

Takaisin tullessa päätettiin kokeilla vielä eräältä tien vieressä olevalta lammelta, josta sain viime kesänä yhden reilumman kokoisen ahvenen lipalla heittelemällä. Mika tosin keskitty valokuvaukseen ja itse heittelin lippaa. Nyt lampi vaikutti todella hiljaiselta, ei tärppejäkään noin 10 ensimmäiseltä heittopaikalta.

Lammella on oikeastaan 2 aluetta, joissa kasvaa lumpeikkoa (vai ulpukoita?). Ensimmäisen lumpeikon kokeilin heti alkuunsa. Toisen lumpeikon lähettyviltä tuli ensimmäinen kalatapahtuma, ilmeisesti pieni ahven rimpuili hetken siiman päässä ja irtosi. Muutaman heiton kuluttua sain ylös asti todella pienen noin 20g ahvenen. Enpä muista koska viimeksi olen ylipäätään saanut noin pientä ahventa heittovälineillä.

Vaan muutaman heiton päästä olikin vähän eri kaliiperin kala kiinni. Tuomittiin kala haueksi, ehkä 1,5-2kg kokoiseksi. Mutta kun kalan pääsi näkemään alkoi vähän sormet tutista kun eihän se hauki ollut vaan melkoinen ahven. Haavia ei ollut mukana, joten jossain määrin piti ollaa rauhallisesti ja malttaa väsytellä. Kovin montaa minuuttia ei kuitenkaan mennyt, kun kala antautui ja toisella yrittämällä nappasin ahvenen käteen. Melko tukevan näköisesti tuo kiinni oli, mutta siltikin vain yksi koukku oli kiinni alaleuasta. Mikalla oli vaaka mukana ja se näytti tasan kiloa. Päätin hetken mietinnän jälkeen ilmoittaa kalan seuran kalakisaan, ja kävin vielä punnituttamassa sen seuran vaa-alla kisaa varten. Tuo vaaka näytti 1010g, joten kilon haamuraja meni lopulta rikki. Pituutta oli 42cm. Vanha ennätyshän oli niinkin tuore kuin maaliskuussa pilkillä tullut 985g.

Mika sai ahvenen väsytyksen videolle, ja tässä se nyt on!En minä melkein koskaan tietoisesti isoja ahvenia edes yritä, vaan keskityn enemmänkin ruokakalojen "varmaan" pyyntiin kesät talvet. Tästä lammesta oli hieman etukäteishajua, että voisi isojakin löytyä, mutta oli silti tosi iso yllätys kun noin pienellä noin puolen tunnin heittelyllä tärppäsi. Pikaisesti kävin tällä lammella pilkilläkin kevätjäillä, mutta silloin oli saaliina ainoastaan muutama pikkuahven.

Tässä vielä pari kuvaa kalasta:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti