sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Uistelua Suonojärvellä 29.4

Ei ole tullut kovin kalasteltua vielä tänä keväänä. Lähinnä odottelen, että vedet lämpenisi sinne 12 asteen lämpimämmälle puolelle, että alkaisi kuhaa löytyä kutupaikoilta. Toki jossain vaiheessa menen niitä kokeilemaan, vaikka parin viikon päästä vesi olisikin vielä vähän viileämpää. Viime vuonna aloitin kuhanjigauskauden 20.5 ja heti tuli saalista.

Viime tiistaina tuli heitettyä 6 tunnin säippäuistelusessio Suonojärvellä. No, vähän aikaa jigasin tuon lisäksi.

Aloitin tutusta rannasta, jota itse nimitän jo "haukirannaksi". Rannassa on harvaa kaislikkoa ja paljon kiviä useiden satojen metrin alueella. Edelliskerralla viikko aiemmin tuosta ei vielä haukia noussut, mutta nyt siitä sai pari haukea kun aluksi uistelin siitä kerran läpi. Tämän rannan jälkeen päätin kokeilla erään tosi matalan lahden, josta en ole varsinkaan kesäisin oikein koskaan saanut mitään.

Nyt tuli tapahtumia heti lahden suulta, kun siitä nousi pari haukea ylös. Lahti todellakin on niin rehevä ja matala, että siimaa ei voinut päästää vavan päästä ulos kuin noin 70 senttiä, jolloin vaaput tulivat 20-30cm pinnasta. Puolisen tuntia menin lahtea ristiin rastiin, ja kymmenkunta haukea siitä nousi siinä ajassa. Jatkoin rantoja pitkin kohti Lanajoen suualuetta, mutta kalaa ei tullut alkuunkaan odotetusti. Muutamaan sataan metriin vain yksi hauki. Pääsin oikaista suoraan keskeltä selkää ojansuuhun, ja tästä selältä tuli matkan aikana vain yksi sattuma-ahven.

Ojansuussa sitten alkoikin heti tapahtua, kun pari kolme haukea ilmoitti heti itsestään. Luulin, että tästä alkaa melkoiset haukikarkelot, mutta hieman olin väärässä. Ei sitten millään tullut lisää haukia lähialueilta. Erään kaislamättään reunasta nousi sentään pari ahventa, joista toinen ihan mukava vajaa 300g.

Siirryin itse ojan puolelle jigittelemään. Aloitin samalla jigillä, kun millä viikkoa aiemmin sain kaikki kolme jigihaukeani. Eli keltaoranssi Relax Kopyto kyseessä. Nyt heti ensi heitolla sain noin 700g hauen. Vaan seuraavaa haukea saikin odottaa melko pitkään. Vähän ajan päästä sain lukuisia tärppejä, likemmäs 10kpl yhteensä, mutta kaikki ne pääsivät irti. Lopulta lähes samassa kohdassa kuin mistä ensimmäinen jigihaukikin tuli tarrasi toinen hauki niin hyvin kiinni, että se myös pysyi.

Haukea ylösottaessa kävi itselleni sellainen vahinko, että ei ole ennen käynyt. Noin kiloista haukea kun otin niskasta kiinni, se alkoi kuitenkin rimpuilla ja jouduin irrottamaan siitä otteeni. En tiedä mikä sormeeni osui, kalan osa, perukkeen pää vai siima, mutta komea viiltohaava oli tuloksena vasempaan keskisormeen. Verta se vuoti yllättävän vähän, vaikka syvä olikin. Taktiikka joka tapauksessa tuossa vaihtui ja otin kalan haavilla ylös.

Lisäkaloja ei enää alueelta noussut, joten lähdin uistelemaan eri puolen rantoja pitkin pois ojansuusta, kuin mistä tulin. Haukia siitä tuli vähän sieltä sun täältä, ei mitään suurempaa esiintymää missään, yhdestä kohtaa kuitenkin tuplatärppi. Siirryin kohti Selkäsaaria vakipaikoille, mutta sieltä ei yhtä haukea kummempaa tullut. Itse Selkäsaarten rannoista en saanut mitään, vaikka ne on yleensä aika varmoja kalapaikkoja.

Haukia oli ylös asti tullut tuossa vaiheessa 26kpl, ja ajattelin jos 30kpl saisi rikki ja sitten lähtisi. En toki kyytiin kaikkia ottanut, vaan noin puolet ja niistäkin melkein kaikki pahasti kiinni olleita. Poikkeuksellisen usein hauet ahmaisivat vaapun kokonaan aina kiduksiin saakka.
Päätin kokeilla saman pienen lahden uudestaan, josta sain samana päivänä jo aiemmin kymmenkunta haukea. Ekan kerran kun uistelin lahden läpi, tuli kolme haukitärppiä mutta mitään ei ylös saakka. Pian kuitenkin sain pari haukea ylös asti, ja jatkoin matkaa pois lahdelta.

Pois mennessä matkan varrelta sain vielä kolme haukea, joten päivän kokonaissaldoksi kertyi 31kpl haukia ja 3kpl ahvenia. Kokoluokka oli melko tavanomaista mökkijärvellemme, eli 3 haukea oli yli kiloisia ja isoin 1,55kg.

Puolessa välissä saalislaatikko näytti tältä.


Tällainen mökkiviritelmä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti