lauantai 24. toukokuuta 2014

Kuhaa koittamassa Suonojärvellä

Suonojärvellä tuli kalasteltua monena päivänä putkeen.

Tässä kuhasaldot:

Tiistai: 4 mittakuhaa (2 alamittaista)
Keskiviikko: 4 mittakuhaa
Torstai: 2 mittakuhaa (5 alamittaista)

Tiistaina oltiin Suvin kanssa aluksi Pitkäjärvellä ja eräällä toisella pikkujärvellä, saaliina oli pääasiassa haukia ja suurin oli Suvin saama 2,8kg. Itselleni tuli menetyksiä enemmän kuin tarpeeksi, kun ensin jäi kaislikkoon lippa kiinni ja hetken päästä siima tökkäsi ja katkesi kesken heiton ja Lotto-lippa keskelle järveä. En ole vastaavalla tavalla uistinta menettänyt yli 10 vuoteen. Saaliina kuitenkin muutama ahven ja muutama hauki Pitkäjärveltä. Melko lailla pieniä olivat, mutta tapahtumia tuli oikeastaan joka paikasta josta pystyi edes jotenkin heittelemään. Eli rannaltakalastuspaikat ovat tuolla järvellä aika hakusessa. Siksipä menenkin sinne ensi kerran veneellä...

Tiistai-iltana poikettiin tosiaan vielä Suonojärvelle jigaamaan, ja melko nopeasti löytyikin kuhapaikka ja tuli pari kuhaa peräkkäisillä heitoilla. Seuraavallakin heitolla oli kuha kiinni, ja samoin Suvilla oli kaloja kiinni mutta loput kaikki irtosivat. Hetken päästä parin sadan metrin siirtymän päästä sain vielä yhden mitallisen, ennen vähän isompaa paikanvaihtoa aivan erään pintakiven lähelle. Tältä paikalta tulikin kolme kuhaa ja ahven, mutta vain yksi kuhista oli vähän reilumpi eli otettava. Ahven oli mukavan kokoinen 330g. Isoin kuha ja ahven aivan samalta kohtaa ja ottivat kiinni jo jigin vajotessa heti heiton jälkeen. Kolme ensimmäistä kuhaa tuli K.P Lazy Shadilla (3,5") ja loput Berkleyn Powerbait Power Minnow:lla. (4")

Keskiviikkona sain Juuson kalakaverikseni. Juuso ei juuri kalasta kuhapitoisissa vesissä, eikä ollut kuhaa nähnytkään moneen vuoteen. Vaan tällä kertaa hän pääsi näkemään hyvin läheltä kuhan ja nopeastikin, sillä jo ensimmäinen heitto antoi mitallisen kuhan. Muutama tärppi vielä tuli alueelta, mutta ei muita kuhia ylös asti. Muutaman seuraavan tunnin aikana sekä jigattiin että uisteltiin. Kuhia ei näkynyt eikä kuulunut. Ainoa mikä oli vähän edes otillaan oli ahvenet, mutta niidenkin koko jäi 50-150 grammaan. Viitisentoista kappaletta ahvenia nousi. Kuhan syönti näytti alkavan vaihteeksi tosi myöhään, sillä klo 21-22 saimme vielä 3 mittakuhaa, ja päivän saldo nousi kohtuulliseksi. Suurin oli Juuson saama 930g, joka nappasi välivedestä pienen siirtymän aikana periaatteessa jigillä uistelemalla. Juuso sai kuhansa ruskeasävyisillä jigeillä, itse sain keltaisella Lazy Shadilla ja musta-kelta-oranssilla K.P Hybrid Wormilla.

Keskiviikon kuhasaalis ja viimeisen kuhan surma K.P Hybrid Worm.


Torstaina tuli Rasmus mökillä käymään ja lähdettiin kuhaa koittamaan siinä 8 aikoihin illalla. Ekalla jigauspaikalla oli jonkun verran tapahtumia, mutta ylös asti tuli vain yksi vähän alle kiloinen hauki. Melko nopeasti tästä kuitenkin siirryttiin etukäteen ajatellen varmimmille kuhapaikoille. No, näiltä varmoilta paikoilta ei sitten tullut yhtään mitään, paitsi yksi alamittainen kuha. Kello lähenteli jo kymmentä ja alkoi epätoivo iskeä. Päätettiin uistella loppuaika, ja se kannatti! Itselläni oli vedossa K.P Natural Shad kuorevärissä ja 7g jigipäällä. Tuolla yhdistelmällä soutu-uistelemalla tuli 4 kuhaa, joista yksi mitallinen. Nämä siis alle tunnissa! Rasmus piti kahdessa muussa vavassa lähinnä omatekoisia vaappujansa ja Merimetsoja. Yksi kuha taisi tulla metsolla ja isompi (n. 44cm) otti Rasmuksen omatekeleeseen. Eli kuha tosiaankin pintautui selvästi nyt näiden helteiden myötä. Ilmeisesti pintavesi on niin monta astetta lämpimämpää kuin pohjavesi, että kuhat nousivat ylömmäs syömään. Viime vuonna en keväällä tuollaista ilmiötä havainnut oikeastaan ollenkaan. 

Tähän mennessä tosiaan joka ikinen kuha on tullut 1,5-3,5m vedestä. Juuri tuon syvemmästä en tosin ole varsinkaan jigillä koittanutkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti