keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Avovesikausi vauhdissa

Avovesikausi on saatu nyt jo hieman vauhtiin, ja eilen tuli jo vähän saalistakin. Aiemmin tässä on tullut käytyä pikaisesti kokeilemassa jigiä Sotkanvirralla, josta tuli vain yksi pieni hauki + haukien tärppejä. Lisäksi muutaman pikkujärven olen nopeasti kokeillut tuloksetta. Lippaa heitellyt ja onkinut, mutta kalaa ei vain vielä tule.

Kalaa oli kuitenkin eilen jo odotettavissa, sillä paikkana oli varsin saalisvarma mökkijärvemme Suonojärvi. Tarkoitus oli mennä jigaamaan aivan järven luoteispäähän ja Lanajoen suulle. Tuo alue kun on ilmeistä hauen kutupaikkaa alueen mataluuden ja rehevyyden vuoksi. Kaikki matkat siirryin soutu-uistellen. Vesi oli ihmeen viileää vielä, selkävesillä vain 5-6 astetta, matalissa tyynissä lahdissa noin 8-10 asteista.

Noin kilometrin verran ehdin mökkirannasta soudella, kunnes ensimmäisen kerran tärppäsi. Melkoinen yllätyskala oli uistelukauden avauskala, sillä ylös nousi 210g ahven. Parin metrin vedestä ja alle puoli metriä pinnasta. Kovin pitkään ei tarvinnut matkaa jatkaa, kun tuli melko pienin väliajoin 3 haukea ylös. Kaikki nämä tulivat noin 50cm syvyydestä ja jopa allekkin. Kalat tulivat kahdesta eri tyynestä pienestä lahdesta.

Tuulisempia paikkoja soutelin seuraavat vajaat pari kilometriä ilman kalahavaintoja, yhdeltä kivikolta kuitenkin nappasi päiväs neljäs hauki. Lanajoen suulla haukia muli rannassa, mutta joen puolelle kun uistelin ei kaloja kuitenkaan tullut. Joen puolelle siittyin sitten jigaamaan. Sieltä oranssi-keltaisella kalajigillä ensin kaksi päivän pienintä haukea. Joen suualueelta sain vielä yhden hauen lisää, se oli jo vähän reilumpi hieman alle kiloinen. Jonkun aikaa vielä jigasin tuon jälkeen, mutta tapahtumia tuli vain kahden irti päässeen muodossa. Jatkoin pois alueelta uistellen, ja neljä haukea otti vaappuihin melko pienessä ajassa. Tuli myös ensimmäinen tuplatärppi tälle kaudelle.

Potentiaalisen näköisiä haukipaikkoja ei tuon jälkeen sitten ollutkaan yli kilometriin. Seuraavat vähän paremmat kaislikot antoivat taas seuraavan hauen tosi matalasta vedestä. Vesi on myös nyt poikkeuksellisen matalalalla, ja se tuntuu vain vaikeuttavan hauen kalastusta. Kunnon kaislikkojen edustoihin kun ei edes pääse oikein uistelemaan kun vettä on siellä vain 20cm. Valtaosa hauista kuitenkin näytti olevan siellä mulinasta päätellen.

Pian pääsinkin alueelle, josta pari vuotta sitten keväällä sain kaikkein parhaat haukisaaliit. Vesi on siellä vielä liian viileätä, sillä kaloja ei tällä kertaa noussut. Vähän matkan päästä tyynemmältä alueelta sen sijaan tuli taas yksi hauki lisää. Tämän jälkeen olikin pitkä hiljainen aika, joka päättyi päivän toiseen ahveneen, 150-grammaiseen. Tämä ahven nappasi hyvin saman tapaiselta paikalta kuin ensimmäinenkin, pari metriä vettä ja lahden suulta. Ahvenen jälkeen pian nousi hauki.

Ison lahden kiersin melkein kokonaan, eikä kalatapahtumia enää tullut. Haukia oli kyllä kudulla yhdessä rannassa. Viimeinen kalatapahtuma tälle reissulle oli Selkäsaarten rannasta tullut noin 700g hauki, joka nappasi kun vene oli melkein paikallaan. Tämä hauki tuli kenties päivän matalimmasta kohdasta noin 30cm vedestä.

Jigiä koitin yhteen otteeseen eräällä potentiaalisella kuhapaikalla, mutta tärppejä ei tullut. Muutenkin tuuli oli omaan makuun turhan kova jigaamiseen. Tai ainakin keli meni turhan kylmäksi, kun en pahemmin vaatetta mukaan ottanut.

Kokonaissaalis oli uistelukauden avauksessa siis 15 haukea ja 2 ahventa. Isoin hauki 1,39kg ja seuraavaksi isoimmat hieman alle kiloisia. Alle puolikiloisia taisi olla 3-4kpl. Hauista 8kpl otin ruuaksi. Perkauksessa/fileerauksessa selvisi, että kaikki olivat jo kuteneita, ja osalla oli kalojakin mahassa. Pari kolme särkeä ja pasuri. Ahvenet eivät olleet kuteneet, vaan sisällä oli vielä melko kovat mätipussit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti