keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Jigaamassa Porissa

Sunnuntaina olin ensimmäistä kertaa ikinä merellä jigaamassa. Mukaan pääsin kaverini Joonaksen ja hänen isänsä mukaan. He ovat käyneet Porissa paljonkin jigaamassa.

Tuuli oli melko lailla "sopiva" 3-4m/s, ja päivällä paisteli aurinko, illemmalla satoi hieman vettä, mutta ei se paljon menoa haitannut.

Aloitimme uistelemalla veneenlaskupaikan läheltä, mutta emme saaneet noin vartin uistelulla merkkejä kaloista. Jäimme kuitenkin yhdelle kivikolle jigaamaan, mutta saalis jäi heikoksi. Tosin mainittakoon, että sain heti ensimmäisellä jigin heitolla ikinä mereen heti ensimmäisen ahveneni, vajaa 150-grammaisen. Tuo jäikin ainoaksi ahvenekseni ekaan pariin tuntiin. Muutkaan veneestämme eivät saaneet kuin pari ahventa ja muutaman pienen hauen.

Alettiin siirtyä yhtä etukäteen tiedossa ollutta ahvenpaikkaa. Matkan varrella kaiussa näkyi lupaava matalikko, jossa syvyys vaihtui nopeasti pari kolme metriä. Ei kuitenkaan kalahavaintoja.

Siirryttiin matalaan hitaasti virtaavaan paikkaan, josta oli kesällä tullut hyvin ahventa. Nyt ei tosiaan tärppiäkään muista kuin pienistä hauista. Syvää tällä alueella oli vain metri pari. Päätettiin siirtyä syvempään veteen, läheiselle 8m syvälle montulle ja sen reunoille. Täältä alkoi heti tulla ahvenia Joonakselle ja hänen isälleen, sekä noin 37cm kuha. Itse en saanut ennen kalaakaan kuin lainasin Joonakselta ruskeata kalajigiä. Sillä aloin heti ensimmäisillä heitoilla saamaan kalaa hyvin. Ahvenien keskikoko oli tällä alueella noin 150g, ja jokusia yli 300g tuli myös sekaan.

Kala tuntui olevan liikkeessä ja toisaalta myös varsin tarkka välillä tarjotuista jigeistä. Vertikaalijigillä en saanut oikein tulosta, vaikka niillä tuntuu järvillä tulevan melkein aina parhaiten kalaa. Toimivimmiksi osoittautui noin 8-10cm kalajigit, joissa oli voimakkaasti heiluva pyrstö. Etenkin ruskea jigi toimi, mutta sain tulosta myös vaihtaessani mustaan ja musta-vihreään. Musta-vihreä olikin tuttu väri myös pilkkitouhuista.

Jigasimme tällä alueella pari kolme tuntia, ennen siirtymistämme makkaranpaistoon. Kalaa tuli koko ajan epätasaisen tasaisesti. Välillä joka heitolla ja välillä oli kymmenkunta tyhjääkin heittoa. Yhteensä nostimme tältä alueelta ahventa tässä ajassa noin 25 kiloa.

Ruokatauon jälkeen siirryimme muille kalapaikoille. Parista ekasta paikasta ei tullut taaskaan yhtään kalaa, vaikka kesällä samoista paikoista oli tullut hyvin ja hyvän kokoista ahventa. Siirryttiin lähelle yhtä virtapaikkaa, kuitenkin matalaan 1-2m veteen, ja sieltä saimme vajaat 10 ahventa nopeaan tahtiin. Enempää kaloja ei kuitenkaan tuolta kohtaa tullut. Tästä kuitenkin reissun isoimmaksi jäänyt ahven: 532-grammainen.

Siirryttiin virtaavampaan ja vähän syvempään paikkaan, ja melko nopeasti löytyi paikka, josta kalaa tuli "koko ajan". Kokoluokka oli myös parempaa kuin montulla, josta aluksi saimme kaloja. Tällä alueella syvää oli 1-4 metriä. Keskipaino oli koko loppupäivän ahvenilla noin 200 grammaa. Lisäksi tuli samalta jigauspaikalta pari 39cm kuhaa. Jatkoimme hieman kauemmaksi, ja sieltä tuli vielä kohtuullisesti kalaa parista kohdasta, molemmista viitisen kiloa ahventa, sekä Joonakselle noin 3kg hauki. Jigipäälle aika optimaalinen paino oli 5 grammaa tällä koko alueella, kun keskipäivän 8m montun reunoilla käytin 7g ja 10g päätä.

Sain loppupäivästä toimimaan myös vihreä-oranssin jigivärin, joka ei aamupäivällä tuntunut kelpaavan. Ilmeisesti pientä iltasyöntiä oli havaittavissa, vaikka ei syönti missään vaiheessa kovin huonoa ollut koko päivänä. Jos tuonne tulee vielä mentyä, niin tiedän varautua ainakin ruskeansävyisillä kalajigeillä, niihin tuntuisi luottoa löytyvän. Merkillä ei tuntunut niin olevan väliä, tapahtumia tuli niin Lunker Cityn Shakeriin, K.P Originaliin, Relaxiin ja Berkleyn kalajigeihinkin.

Nämä 5 yli 350g ahventa menivät savustukseen. Vasemmalla näkyy ensimmäisen fileerausvaiheen läpi käyneitä hieman pienempiä ahvenia. Fileeraan ahvenet aina sarjatyönä.

Reissun isoin ahven oli Joonaksen isän saama 532g. Mätikala oli, vaikka on melkoisen hoikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti