lauantai 28. syyskuuta 2013

Suonojärvellä uistelemassa, jigaamassa ja onkimassa 26.9

Mökillä tuli käytyä "pitkästä" aikaa kalassa toissapäivänä. Suurimman ajan käytin haen säippäilyyn, eli uisteluun vavan mittaisilla siimoilla rantoja pitkin.

Aloitin kuitenkin jigaamalla läheiseltä turolta. Alku oli erittäin lupaava, sillä kaksi ensimmäistä heittoa antoivat molemmat noin 150g ahvenet. Jatko sitten olikin pettymys, sillä ei tullut enää kuin pieni hauki. Ja kaksi jigiä jäi pohjaankin. Siinä vaiheessa jätin paikan ja siirryin uistelemaan.

Ei tarvinnut mökkirannasta mennä kuin pari sataa metriä, kun jo tuli pari (säälittävän) pientä haukea. Vaan eipä tuo ranta ole koskaan mitään kalapaikkaa ollutkaan. Siirryin vastarannalle, jossa on useita satoja metriä rantakaislikkoa ja kivikkoa. Tuo on ympäri vuoden järven parhaita haukipaikkoja, ja varsinkin keväällä myös ahvenpaikkaa.

En ehinyt kovin kauaa rannassa olla, kun jo vapa taipui. Ei ollutkaan sellainen perus 500g puikkari, vaan yllättäen hieman suurempi. Tuota ei enää siimasta nostanutkaan suoraan veneeseen. Hetken väsyttelyt ja hauki veneeseen. Heti huomasi että sellainen noin 2-kiloinen. Samasta rannasta nousi vielä muutamia haukia, mutta koko oli todella pientä. 2. suurin tältä rannalta ehkä 700g. Pari haukea tuli vielä ennen kuin pääsin ahvenpaikalleni sekä onkimaan että jigaamaan. Tämä paikka on selvästi rannasta irti oleva kivikko, jonka ympärillä kasvaa ahvenvitaa. Näiden kasvustojen reunasta yleensä nousee ahventa.

Jigillä ei tullut tärppiäkään, mutta ongella sain jokusia ahvenia. Suurimmat yli 200g. Kuitenkin ahvenia tuli tästä alle 10kpl. Kaikki ahvenet tulivat aivan samasta kohdasta. Syönti tuntui todella heikolta, eivätkä ahvenet ahmaisseet koukkua suuhunsa kovin äkkiä. Ilmeisesti äkillisesti kylmentyneet ilmat ja myös vesi ovat saaneet ahvenet hieman kylmänkankeiksi. Mutta eivätköhän ne tuohon lämpötilaan sopeudu pian.

Jatkoin uistelua ja siirsin katiskani paikkaa. Uistellessa ei tällä välillä tullut kuin yksi hauki. Katiskassa oli ehkä kilon verran ahvenia, muutama yli 100g mutta ei yli 200g. Vein katiskan samaan paikkaan kuin missä olin ongella, uskoisin että sieltä tulee mukavan kokoista ahventa. Lieneekö epätavallinen järvi kun ahventa on matalassa lokakuullakin, vaikka ne kuulemma menee syksyisin syvänteisiin ja penkkoihin? Toki sitä ahventa voi sielläkin olla, mutta itse pyydän mielummin matalasta jos sitä sieltä saa.

Hetken aikaa vielä uistelun ja 2 haukea sain vielä, sekä ainoan uistelemalla tulleen ahvenen. Jigillä sain pari ahventa, kun kokeilin samasta kohdasta mistä sain uistelemalla. Reissun kokonaissaldo oli 13 tai 14kpl haukia ja ahvenia kutakuinkin samanlainen määrä + katiskassa olleet.

Suurin hauki ja suurimmat ahvenet. Hauki 2,2kg ja isoin ahven 280g. Hauki uistelemalla ja ahven perus mato-ongella kastematosyötillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti