sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Pyhäjärven Sotkanvirralla ja Palhossa

Tiistaina olimme Pyhäjärven Sotkanvirralla Rasmuksen kanssa, samassa kohdassa kuin maanantainakin, kun saimme hyvän saaliin. Tällä kertaa virtaus oli selvästi pienempi kuin viimeksi, ja saaliskin jäi laihaksi. Samalta kohdalta ei tainnut nousta yhtään ahventa, kun mistä viimeksi tuli parhaiten ja isointa. Rasmus onnistui kuitenkin haalimaan jigillänsä ylös yhden 360g ahven. 13 ahventa otimme yhteensä mukaan, ja näillä oli yhteispainoa 1,7kg. Eli selvästi normaalia huonompi saalis Sotkanvirralta. Jigejä myös jäi pohjaan 5-6kpl, vaikka maanantaina itselläni ei jäänyt ainuttakaan pohjaan. Kaippa kova ahvenen syönti hieman rajoittaa pohjaan kiinni jäämistä, kun ei jigi silloin pohjaan jää kun se on jo ahvenen suussa. :)

Torstaina jälleen kalassa Rasmuksen kanssa, tällä kertaa Pyhäjärven Palhossa Ruonanselällä. Kerran olimme aiemmin tänä kesänä tuolla käyneet, ja ahventa nousi jotain 5-6 kiloa keskipainon ollessa noin 100g.

Tässä vähän kuvia varustuksesta, jota valitsin mukaan. Jigejä oli mukana paljon enemmänkin kuin kuvassa olevat ja jigitussit ovat olleet viime aikoina kovassa käytössä. Mahdollisimman luonnolliset/tummat ja jopa mustat värit ovat toimineet viime aikoina erityisen hyvin ahvenelle. Jigin lisäksi kokeilin useaan otteeseen myös pilkillä ahventa.

Venepilkintäkalustoa: Wake Feel -vapa ja Abu Ambassadeur Silver Max -hyrräkela. Siimana 0.36mm monofiilia.


Tämä vapa on käytössä sekä kesällä että talvella. Lyhennetty versio Karismaxin Max 6 -vavasta. Eli kärki on tavallista lyhyempi, jotta siitä saa jämäkämmän. Tämä vapa on ollut todella mieluinen ja kovassa käytössä jo noin 6-7 vuotta. Kilpailuissa en kuitenkaan ole juuri tätä käyttänyt, kun en pilki kisoissa melkein koskaan levypyrstötasureilla. Siimana 0.30mm monofiili.

Kuvaa kalustostani jota oli mukana. Eero Eerikäisen tekemiä "Eke-vaappuja", Salmo Hornetia, Tamuroa, JigWobbleria ja pari muuta vaappua. Tällä kertaa tuli vedettyä eniten ahvenen värisillä Tamuroilla, joihin olen vaihtanut paremman koukun.
Jigejä oli mukana myös pusseissa, ei ainastaan nämä.

Tässä kovassa käytössä olleita ahvenelle sopivia jigejä. Vasemmalta K.P Original, kolme Lunker Cityn jigiä ja oikealla tuntematon jännän näköinen jigi, jolla on tullut hienosti saalista. Sääli, kun mistään en ole löytänyt noita lisää. Tuo on joskus aikoinaan Karismaxista ostettu. Viime aikoina on tullut jigattua etenkin pienillä K.P:n jigeillä.

Tässä soutuveneessä käytössä oleva peruskaikuluotain. Itselleni riittää, että näyttää syvyydet.

Rasmuksen jigikalustosta yleiskuvaa.

Mutta sitten itse kalastustapahtumiin. Järvellä olimme noin klo 18 illalla. Ensimmäiset 2 tuntia oli yksittäisten ahventen nostelua 1,5-5m vedestä oikeastaan yhtä paljon jigillä, uistelemalla ja pilkillä. Vasta 8 jälkeen illalla syönti selvästi piristyi, ja ahvenia tuli useilla heitoilla peräkkäin. Ei kuitenkaan samanlaista syöntiä kuin viime kerralla. Toisaalta kalan koko oli tällä kertaa parempaa, ja kilomäärässä päästiin ainakin melkein samaan kuin viimeksikin, ahventa nousi nyt melko tarkalleen 5 kiloa.

Tuli koitettua loppureissusta myös uutta kalastusmuotoa, pienellä pystypilkillä heittokalastus, ja ketjukoukkuun pieni jigipyrstö kiinni. Tuntui toimivan, ja ahvenet kävivät hanakasti välillä kiinni jo pilkin vajotessa pohjaan heiton tehtyäni. Kelailin siis pilkkiä pohjan tuntumassa ihan samalla tekniikalla kuin jigilläkin. Itse suosin enimmäkseen jigauksessa kelauittoa, mutta välillä kokeilen pelkkää vapauittoakin ja joskus se tuottaa parempaa tulosta.

Ahventa heittopilkillä, eli pilkki+ketjukoukku, jossa pieni jigi.

Tässä kuvassa jigi näkyy vähän paremmin.

Kokonaissaalis, päällä suurin noin 350g ahven

Tässä ahventa 4,6kg, muutamia pienimpiä alle 80g ahvenia päästimme takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti