tiistai 10. syyskuuta 2013

Pitkäsiimakalastusta Kokemäenjoella

Viime viikonlopun kalastuksessa pääosassa oli pitkälläsiimalla kalastus Kokemäenjoella Huittisissa. Täkyjä pyydimme jo keskiviikkona, mutta syötit kerkesivät alhaisesta säilytyslämpötilasta huolimatta mennä sen verran haisevaan kuntoon, että eipä siimalla yhtään kalaa noussut. Tästä lähin siis taktiikaksi pakastaa kalat, ellei niitä laita samana päivänä siimaan. Pakastetuista syöteistä ei tosin ole kovinkaan hyviä kokemuksia. Kalaa kyllä tulee, mutta huomattavasti heikommin kuin samana päivänä pyydetyillä.

Lauantai-aamuna saalis siimassa siis hieman kulahtaneilla syöteillä tasan nolla. Lauantaina ei ollut kovin paljoa aikaa pyytää syöttejä siimaan, ja siima laskettiin vasta pimeässä. Oli se aika elämys, kun sumukin nousi siinä illalla. Ei tahtonut välillä edes 10 metrin päähän nähdä siellä pimeässä.

Syöttikaloja kerkesimme lauantaina siimaan kalastaa kuutisenkymmentä. Koko sadan koukun siima kuitenkin laskettiin, sillä laitoimme 80 ensimmäiseen koukkuun puolikkaita kaloja, ja vasta loppuun 20 kokonaista.

Sunnuntaina sitten siimaa kokemaan, ja heti alkupäässä oli yksi reilu 100g ahven. Vähän matkan päästä nousi pieni 300g made. Vähän ennen siiman puoltaväliä tuli vähän parempaa saalista, yli 1,7kg kuha. Mutta parhaat kuhapaikat olivat vielä siiman toisessa päässä. Sitäpä ei kuitenkaan päästy kokemaan, sillä siima oli jostain syystä päässyt katkeamaan. Olisi pitänyt laittaa siima toisestakin päästä johonkin kiinni, mutta ei siellä pimeässä sumussa tahtonut mitään nähdä ja touhu olisi ollut aika arpapeliä. Mutta tästä lähin varmasti sidotaan siiman toinenkin pää jonnekin. Koitimme siimaa naarata useaan otteeseen, mutta eipä siitä apua ollut. Voi olla, että vielä syksyllä koitan naarata siimaa vähän paremmillakin vehkeillä, jos tuo siima nyt edes on siellä enää. Eipä sitä tiedä mitä sille oli sattunut, mutta todennäköisin on yksinkertaisesti auennut solmu.

Täkykaloja siimaan pyydettiin keskiviikkona Vammalassa Kaalisaaren hyppylaiturilta. Niitä nousi muutamassa tunnissa 225kpl. Parhaiten taisi tulla pilkillä tapsin kanssa, mutta hyvin tuli välillä särkeä ja salakkaa ongellakin. Kokemäenjoella sen sijaan oli kalat aika tiukassa, ja vain kerran oli yli 10 kalan putki ongen kanssa. Täkyverkollakaan ei tullut kahdella laskulla kuin reilu 10 pikkukalaa, että vaikeata oli täkyjen pyynti.

Käyttämämme pitkäsiima on sellaista mustaa latteata siimaa, jolla pitäisi olla pitkä elinikä. Tuo laskemamme siima oli jo 10 vuotta vanhaa, eikä vielä ollut havaittavissa kulumista. Perinteisen kalastajanlangan käyttö jää kyllä nyt unholaan, kun tuollainen siima löytyi tuohon käyttöön. Kuulemma Häijäässä maksoi 400 metriä vain kympin.

Seuraavaksi pääseekin taas jigaamisen pariin, ehkäpä tänään tai huomenna tulee käväistyä ainakin Sotkanvirralla kattelemassa, vieläkö on syöntiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti