maanantai 12. elokuuta 2013

Seitsemisen kansallispuistossa 10-11.8

Seitsemisessä tuli oltua vuorokausi ja yötä teltassa. Tämä oli toinen yön yli retki kansallispuistoon tänä kesänä, muutama viikko sitten tuli oltua Helvetinjärven kansallispuistossa ilman kalavermeitä, kun ne eivät oikein mahtuneet mukaan. Nyt tuli hommattua pari isompaa reppua ja mukaan mahtui myös pari teleskooppivavallista heitto-onkea ja muutamia uistimia.

Tarkoitus oli koittaa kalaa kolmesta eri lammesta rannalta heittelemällä. Ensimmäisellä lammella en kerennyt heittää kuin kymmenkunta heittoa lipalla, kun oli joku vähän isompi kala kiinni. Tuomitsin kalan melko nopeasti haueksi, mutta kala paljastuikin ahveneksi kun sain sen lähemmäksi. Näytti olevan tukevasti kaikista kolmesta koukusta kiinni, ja vedin tasaisella vedolla kalan rannalle suon päälle. Eipä tuo käyttämäni 0.10mm Fireline -kuitusiima mahdottomia kestä, mutta tuon verran sentään luotin siiman kestävyyteen. Ei ollut mukana sitten vaakaa eikä mittaa, mutta veistelin puusta kalan pitusen kepin ja mittasin sen myöhemmin kotona. Mittauksen tulos tasan 37 senttiä, joten silmämääräinen arvioni 650 grammasta pitänee aika tarkkaan paikkansa.


37cm ahven pienehköstä lammesta kuvan lipalla

Samainen kala, ei ollut kovin tukevassa kunnossa tosin ei mikään laihakaan.


Tällä lammella en tältä erää heittänyt kuin muutaman heiton enää ja yksi pikkuahven ylös. Kävelimme seuraavalle lammelle ja alkoi jo hämärtää. Emme kuitenkaan jääneet kalastamaan siihen vaan jatkoimme vielä kolmannen lammen rantaan, jossa olimme myös yötä. Puolen päivän aikaan sain kömmittyä teltasta ulos ja lammen rantaan heittelemään samaisella punarunkoisella, kuparinvärisellä lipalla. Lipalla tulee hyvin harvoin kalastettua, joten valikoimani mukana ei ollut järin suuri. Tältä lammelta tuli noin 20 minuutissa 5kpl 100-150g ahvenia, jotka grillasin välittömästi kalojen saannin jälkeen. Ennen pois lähtöä vielä muutamia heittoja ja ylös pari vähän alle 100g ahventa.

Tässä hetkessä tulleet 100-150g ahvenet pienimmältä lammelta. En tiedä onko lammessa edes muuta kalaa kuin ahventa.


Seuraavaksi lammelle, jonka sivuutimme edellisenä päivänä ilman kalastusta. Sain heti lammen rannassa olevalta laiturilta noin 50g ahvenen, jonka jälkeen lähdin etsimään lisää heittopaikkoja. Kahdesta muusta lammesta poiketen tällä lammella oli hankala heitellä runsaan kasvillisuuden vuoksi. Heittopaikan löydettyäni heti ensimmäisellä heitolla noin 250g ahven ylös, jota perässä tullut hauki koitti syödä. Tuo hauki ei kuitenkaan enää napannut.

Seuraavasta paikasta sain vielä vähän alle 100g ahvenen, jonka jälkeen meni vehkeet sen verran paljon sekasin, että oli pakko keskeyttää kalastus ja kävellä takaisin repun luokse.

Kalastelin vielä vähän aikaa lauantaipäivän ekalla lammella josta 37cm ahven nousi. Nyt tuli heti ekoilla heitoilla melkein 200g ahven ja yksi pieni. Rantaa jatkoin jonkun matkaa kunnes tuli kohdalle toinen lammen kahdesta lumpeikosta. Lumpeikon kohdalla alkoi tapahtumia olemaan, mutta pääsivät mokomat irti. Kaksi kalaa olivat arviolta 500-1000g, enkä osaa yhtään sanoa oliko kyseessä ahvenia vai haukia. Kuitenkin jonkun ajan kuluttua tuli ylös laihassa kunnossa ollut 1110g/61,5cm hauki, jonka saatuani lopetin kalastuksen ja lähdimme pois.

Ihan mielenkiintoisia lampia osui kyllä kohdalle, kalantulo oli ehdottomasti positiivinen yllätys. Kalastukseen kuitenkin käytin aikaa korkeintaan 3 tuntia yhteensä, ehkä vain vähän yli 2 tuntia. Ei varmasti jäänyt viimeiseksi kerroiksi kyseiseen paikkaan. Se on vielä mainittava, että kaikki lammet olivat vedenväriltään hyvin samanlaisia ja ahvenet saman värisiä. Kaikki olivat myöskin matalia, en tiedä löytyikö mistään edes kahta metriä vettä.

Tässä vielä muutama kuva retkeltä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti