torstai 27. kesäkuuta 2013

Suonojärvellä ja Pyhäjärvellä

Viikonloppuna tuli jonkun verran kalasteltua mökillämme Suonojärvellä. Perjantaina pääsin järvelle vasta auringonlaskun jälkeen, enkä uistellut sen enempää kuin katiskan katsomaan kilometrin päähän ja takaisin. Saalis jäi yhteen 100-grammaiseen kuhaan, joten heikolta tuntui.

Lauantaina olin järvellä kahteen otteeseen. Iltapäivällä jigasin tunnin pari mökin läheisellä turolla, eli paikassa johon on upotettu risuja/oksia/puita/havuja jne. Yhdestä turon reunasta onnistuin saamaan 9kpl ahvenia melkein peräkkäin pienillä Powerbaitin Power Minnow- jigeillä sekä Stormin 8cm kalajigillä. Kalat eivät olleet aivan matalassa vaan noin 3-4 metrissä ja aivan pohjassa. Ahventen lisäksi nousi yksi noin 300g hauki ja pienen pieni kuha.

Myöhemmin illalla lähdin vielä Suvin kanssa uistelemaan ja heittelemään aina 4km päähän asti mökiltämme. Heti selältä iski reilu kiloinen hauki Savage Gearin 4-osaiseen vaappuun. Rannan tuntumaan päästyäni paukahti vielä pari hieman alle kilon haukea Stormin ja Salmon vaappuihin.

Samaa rantaa sai jatkaa pari kilometriä ilman tärppejä, että ihmeen hiljaista oli. Hiljaisuus päättyi pieneen haukeen matalasta. Tuon jälkeen koitimme jigillä heitellä jonkun aikaa, tuloksena yksi 200g ahven joka iski melkein pintakalvosta. Hiljaista vaikutti muuten olevan ja päätimme uistella tuon jälkeen vielä kauemmaksi. Tuo alue oli melkoisen matalaa ja ruohikkoista aluetta, josta tavallisesti nousee pientä haukea ja ahventa.

Tällä kertaa haukien koko yllätti positiivisesti, sillä suurin hauki oli reilut 1,5 kiloa ja se tuli aivan puskasta rannimmaiseen vapaan. Perkauksessa selvisi, että hauki oli ollut sorsastustuulella, eli vatsasta löytyi sorsanpoikanen. Muutama hauki vielä alueelta tuli, mutta muut olivat alle kiloisia. Yksi pääsi sentään lähelle sitä. Ahvenia ei tainnut tulla kuin pari ihan pientä.

Takaisin mökille uistellessa laitettiin pelkästään isoja vaappuja 4kpl vetoon, joten koitin kaikki tai ei mitään taktiikalla isoa kuhaa/haukea hieman selemmältä. Eipä tullut tärppiäkään, mutta siihen on melkeinpä tottunut isoa yrittäessä.

Sunnuntaina tuli ongittua isän kanssa salakoita pakkaseen odottamaan pitkäänsiimaan pääsyä. Kappaleita nousikin pienessä ajassa toista sataa. Isä siinä samalla koitti salakkatäkyllä isompaa kalaa ja onnistuikin saamaan yhden 320g ahvenen. Itse käväisin turolla koittamassa täkyllä, jigillä ja vaapulla, mutta saaliiksi nousi vain 4 ahventa joten vaikeata oli. Kaksi ahventa vaapulla, yksi täyllä ja yksi jigillä.

Aivan yömyöhään uistelin vielä katiskan katsomaan ja takaisin, eikä kuhia tullut nytkään. Matalassa koitin hetken aikaa ahventa ja niitä nousi 5 kappaletta uistelemalla, ja katiskassa oli 2 ahventa. Ahvenen uistelussa käytän eniten Salmo Hornet-vaappua 3,5cm koossa, ja neljällä sellaisella uistelin nytkin.

Tiistaina olin Nokian Pyhäjärvellä Sotkanvirralla illalla pari kolme tuntia ahventa koittamassa pääasiassa jigillä. Ahvenia nousikin 20kpl, mutta koko oli melkolailla säälittävän pientä. Keskipaino jäi 90 grammaan ja yksi ahven oli yli 200g, noin 250g. Parhaiten pelitti pienehköt 3-8cm vihreät kala- ja toukkajigit, ja muutenkin jigillä tuli 17kpl ahvenista. Kaksi ahventa tuli pinnasta lipalla ja yksi pohjasta pystypilkillä. Virtaus oli aivan olematon tälläkin kertaa ja vesi korkealla. Käytin pääasiassa 5g jigipäätä syvyyden ollessa keskimäärin noin 2 metriä.

Keskiviikkona kävin samassa paikassa, tällä kertaa Rasmuksen kanssa. Kalaa ei ollut alueella yhtä hyvin kuin tiistaina, taisimme saada yhteensä hieman yli 10 ahventa. Ahvenista yksi saamani oli yli 300g, mutta muut jopa alle 150g eli kovin pientä. Yksi ehkä noin 700g kuha oli kiinni, mutta eipä tullut mokoma ylös saakka. Hämärässä puoli 1 aikaan yöllä sain vielä peräjälkeen kaksi alamittaista kuhaa, jonka jälkeen lähdimme pois. Välimatkat uisteltiin Liukuslahdesta Sotkanvirtaan ja takaisin ilman kalatapahtumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti