maanantai 10. kesäkuuta 2013

Alkukauden saaliit

Jospa sitä aloittaisi varsinaiset saaliskertomukset tämän avovesikauden tähän astisilla saaliilla.
Avovesikauden aloitin noin 2 viikkoa pilkkikauden päättämisen jälkeen, eli melko tarkkaan kuukausi sitten.

Ensimmäisellä uistelukerralla tuolloin Suonojärvellä tyttöystävän kanssa saaliiksi tuli ainoastaan kaksi 500-1000g haukea. Tuolloin tuli uisteltua pääasiassa "haukipalloilla", eli melko lyhyillä ja korkean mallisilla vaapuilla rantoja pitkin. Tuota vaapun mallia käytetään matalassa uistelussa pääasiassa siksi, että isokokoinen vaapun nokkaosa suhteessa muuhun runkoon nähden kerää huomattavasti vähemmän vesikasveja yms roskaa itseensä ja uistelu on näin ollen paljon helpompaa rehevissä olosuhteissa.

Tuosta noin viikko eteenpäin olikin hauki jo aivan erilaisella otilla Suonojärvellä, ja parin tunnin uistelu tyttöystävän kanssa tuotti 15kpl haukisaaliin. Muuta isoin ylitti kilon painon ja isoimmalla hauella oli painoa 1,7kg. Tuo on jo "poikkeuksellisen" suuri tämän järven rantahaueksi, mutta ilmeisesti näin keväällä on noihin vähän suurempiin haukiin mahdollisuudet myös matalasta. Tuo suurin hauki nappasi Savage Gearin 4-play -vaappuun. Tuo on 4-osainen ja muistaakseni 15cm pitkä vaappu, tuntuu toimivan ainakin vähän isommalle hauelle. Kyseisen vaapun uinti on melko lailla käärmemäinen.

Tästä seuraavan kerran päätin pyhittää kuhan jigaamiseen ensi kertaa tänä vuonna. Jälleen kerran kalastin Suonojärvellä. Aluksi jigittelin itsekseni vähän yli 8 asti illalla, jonka jälkeen kävin isän hakemassa rannasta (toiselta puolelta selkää) mukaan loppuillaksi. Kaksi mitallista kuhaa kerkesin saamaan ennen isän hakemista, joista toinen painoi vähän yli kilon. Loppuillan aikana sain vielä 3 mittakuhaa ja isä kaksi. Näistäkin kuhista kaksi oli vähän yli kiloisia. Että ihan mukava aloitus tämän vuoden jigaamiselle.

Isä on tuon jälkeen jigannut montakin kertaa ja saaliit ovat vaihdelleet parista mittakuhasta aina noin 10 mittakuhaan parin tunnin iltajigaamisella. Itse parantelin toisella yrittämällä tänä vuonna Suonojärvestä jigikuhaennätystäni 2,46 kiloon ja 67 senttiin. Samalla kerralla tuli myös 1,4kg kuha ja kymmenkunta muuta mitallista itselleni. Isän oli tuolla kertaa tyytyminen vain 3 mittakuhaan.
2,54kg ja 1,4kg kuhat jigillä

Viimeksi olin mökillämme Suonojärvellä tyttöystävän kanssa eilen ja toissapäivänä, toissapäivänä tuli uistelemalla 3 mittakuhaa ja jigillä 2. Eilen olimme järvellä vain alle tunnin ja sinä aikana kertyi saalista yhden 46cm kuhan, viiden 400-1000g hauen ja kahden noin 100g ahvenen verran. Lauantaina testissä oli ensimmäistä kertaa Kalakaapu Oy:n sponsoroima Eepe-vaappu, jota ei tarvinnut uittaa kuin reilu 10 minuuttia kun ensimmäinen mittakuha nousi veneeseen.

Eepe-vaapun ensiuitto tuotti tulosta.


Kulovedellä olen käynyt eräässä virtapaikassa rannalta heittelemässä kahdesti: ensimmäisellä kerralla kaverini Rasmuksen kanssa ja toisella kerralla tyttöystäväni eli Suvin kanssa. Ensimmäisellä kerralla saaliiksi taisi tulla 7 ahventa keskipainolta 200g. Nämä kalat tulivat 10cm vertikaalijigeillä joita enimmäkseen jigauksessa käytän. Pilkintään ne ilmeisesti ovat tarkoitettuja, mutta tunnun saavan niillä paremmin kalaa kuin perinteisillä jigeillä. Nuo 10cm vertikaalit ovat olleet merkiltään Power Baitin ja Lunker Cityn jigejä. Lunkerit ovat huomattavasti kestävämpää materiaalia, mutta eivät välttämättä ihan yhtä kalastavia kuin powerbaitit. Sen verran minimaalinen ero tuntuu kuitenkin olevan, että olen siirtymässä kokonaan pelkästään Lunker Cityn käyttäjäksi. Joka tapauksessa, myös kuhia saimme toistakymmentä, mutta mitallisia niistä taisi olla vain pari kolme, että melko pientä on kuha tässä paikassa.

Suvin kanssa olimme tuolla kalassa pidempään, ja varsinkin ahvenen syönti tuntui olevan pahasti tukossa. Usean tunnin aikana saimme vain 7kpl ahvenia ylös, koko tosin taas 200g luokkaa. Kuhiakin tuli jälleen toistakymmentä. Koko oli pääasiassa säälittävän pientä, eli korkeintaan juuri ja juuri mitallista. Poikkeuksena kuitenkin bonuskuha joka nappasi aivan läheltä rantaa metrin vedestä yhden aikaan yöllä. Keltaisella Lunker Cityn jigillä, kuten suurin osa muistakin yöllä tulleista kuhista.
Tässä Kuloveden 1446g painanut kuha, joka ei ollut vielä kutenut.
Kulovedellä tuli käytyä viime perjantaina ensimmäistä kertaa tänä vuonna veneellä kalastamassa kahden kaverin: Aksun ja Rasmuksen kanssa. Aloitimme jigaamisen noin 10 aikaan illalla ja lopettelimme joskus puoli 2 aikoihin. Kalaa tuli tasaisen huonosti koko aika, joskin heti ensimmäinen jigauspaikka antoi heti yhden noin kiloisen kuhan Aksulle. Tuon jälkeen saikin odotella varmaan tunnin seuraavaa kuhaa, kunnes onnistuin itse saamaan punaselkäisellä isohkolla K.P:n hybridijigillä noi kiloisen kuhan. Alueelta tuli myös muutama muu tärppi, mutta ei mitään ylös asti. Vasta kun siirryimme takaisin lähelle sitä paikkaa mistä aloitimme, aloimme saada jonkun verran kuhia ylös. Itse sain vielä 3 mittakuhaa ja Rasmus kaksi. Heittelin jälleen samalla Lunker Cityn keltaisella 10cm kalajigillä, Rasmus heitteli saman kokoista Powerbaitin jigiä ja Aksu kokeili vähän sitä sun tätä. Että ei mikään hyvä syönti, mutta 7 mittakuhaa kuitenkin yhteensä ylös noin 3,5 tunnin jigauksen aikana. Pienen hetken myös uistelimme ilman kalatapahtumia.

Vammalassa tuli oltua lauantaina Suvin kanssa eräällä alle puolen kilometrin mittaisella metsäjärvellä. Ensimmäiset pari kolme tuntia oli melkoisen nihkeää, ja ylös tuli vain yksi reilu 50g ahven. Kunnes alkoi tulemaankin tapahtumia yhdeltä melko pieneltä alueelta, ja sain noin tunnissa 5 haukea ylös. Kaksi ensimmäistä haukea pienikokoisella lipalla ja loput Waken/Kalastus.comin viime talvena sponsoroimalla toukkajigillä.

Kokonaissaalis pari tuntia ennen pois lähtöä, Suvi sai isoimmat ahvenet, minä muut kalat. Kolmen hauen surmana ollut jigi kuvassa haukien oikealla puolella.

Loppuaikana en saanut enää ainoatakaan kalaa ylös, mutta yksi hauki irtosi aivan veneen laidalla. Suvi sai vielä loppuaikana kaksi haukea ja ainakin 4 ahventa.
Metsäjärvimaisemaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti